Brok en Blik versus Rauw vlees | ||
Darmflora | Brok en Blik: Niet optimaal, doordat de voeding steriel is. | Rauw vlees bevat de nodige bacteriën voor een gezonde darmflora. |
Gebit | Brok en Blik:Risico op tandsteen, doordat het zetmeel in de brok en slechte blikvoeding achterblijft op de tanden. Zeker bij blikvoer een groot risico op tandsteen. | Rauw vlees:Wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd. |
Anaalklieren | Brok en Blik: Verhoogd risico op anaalklierproblemen, doordat vaak de ontlasting te slap is om de anaalklieren te legen. | Rauw vlees: Weinig risico op anaalklier-problemen bij een goed menu. Doordat de ontlasting stevig is, worden de anaalklieren uitgedrukt. |
Vieze geurtjes | Brok en Blik: Risico op vieze geurtjes, doordat de bewerking en sommige ingrediënten van brokken zorgen voor afvalstoffen. Ontgifting via huid en andere organen zorgt voor bv stinkende vacht en winderigheid. | Rauw vlees: Minder risico op vieze geurtjes, doordat er minder afvalstoffen zijn. Maar ook gezonde honden laten wel eens een windje. |
Vacht | Brok en blik: Door de afvalstoffen die ontstaan bij het eten van blikvoer of brok, kan de vacht wat dof worden of overmatige rui ontstaan. | Rauw vlees: Velen merken dat de vacht bij de overstap naar een compleet rauw menu mooier wordt. |
Ontlasting | Brok en Blik: Omdat er een groot gedeelte niet wordt verteerd en doordat het niet een natuurlijke samenstelling is, worden de drollen vaak groot en slap. | Rauw vlees: Er is minder ontlasting, en deze is opraapbaar (bij een goed menu). Ook wordt er meestal minder vaak gepoept. |
Pup en groeien | Brok en Blik: Verhoogde kans op groeipijnen en botproblemen door te snel groeien en sommige puppybrokken bevatten teveel calcium. | Rauw vlees: Minder risico op groeipijnen, maar ook hier moet er gelet worden op de hoeveelheid calcium |
Moeite | Weinig: brok/blik uitzoeken, kopen en elke dag twee keer voeren. | Bij kvv weinig: elke dag vlees ontdooien en 1 of 2 keer per dag voeren. Bij zelf samenstellen meer werk: inlezen, menu opstellen, leveranciers zoeken, portioneren en elke dag vlees ontdooien en voeren. |