Waarom groenten voor de hond?

Waarom groenten voor de hond?
Of honden en katten groenten nodig hebben, daar verschillen de meningen over. Katten en fretten hebben sowieso behoefte aan weinig koolhydraten (dat zit in groente) en voor hen is het niet nodig. Ikzelf ben er van overtuigd dat het goed is om je hond groenten te voeren naast een menu van rauwe vleesvoeding. Er zitten gezonde stofjes in die niet in vleesproducten zitten en het levert vezels wat goed is voor de darmen.

De volgende argumenten worden genoemd om honden wel of geen groenten te voeren:

Argumenten om wel groenten te voeren:

 • het bevat voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, enzymen, chlorofyl, vetzuren, anti-oxidanten en rna/dna. Dit is een goede aanvulling, zeker als je bedenkt dat het vlees wat we aan de hond geven niet de kwaliteit kan hebben van het vlees wat een wolf in het wild vangt.
 • het bevat ruwe vezel, wat goed voor de darmen is en voor een betere vertering zorgt
 • het is goed voor de zuur/base-balans, volgens Donath gaan honden bijvoorbeeld poep eten om deze balans te verkrijgen
 • wolven eten ook bessen en andere plantaardig materiaal, al is het zeer weinig
 • wolven eten ook de maaginhoud van kleine prooidieren, hier zit ook plantaardig materiaal in

Argumenten om geen groentes te voeren:

 • de hond heeft het niet nodig, ruwe vezel krijgt mijn hond wel via vacht/veren (bij proodieren) of noten
 • wolven schudden de maag van grotere prooidieren eerst leeg voordat ze die opeten

Welke groenten?
Je kunt bijna alle groentes voeren, alleen ui en prei wordt afgeraden, omdat daar stofjes inzitten die rode bloedcellen kunnen afbreken. Sommige honden zijn gevoelig voor groenten uit de nachtschadefamilie, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine. Verder adviseert Tannetje Koning in haar boek Voer voor carnivoren om niet teveel zetmeelhoudende groentes te voeren, dit zijn bijvoorbeeld knollen en aardappelen.

Hoeveel groente?
10%-15% is voor honden een goede hoeveelheid. Meer of minder naar eigen inzicht is prima. Voor katten en fretten zou ik 5% als maximum aanhouden, maar het is niet nodig om groenten te geven.

Het maakt niet zoveel uit hoevaak je de groentes voert. Je kunt het elke dag voeren, met als voordeel dat je elke dag de ruwe vezels bij de voeding hebt. Dit is goed voor de vertering.

Hoe groente voeren?
Rauwe ongemalen groentes zijn voor carnivoren niet goed verteerbaar. Het beste kun je de groentes pureren of licht koken.

Bio4Pets heeft nu handige seizoensgebonden groentemix in deelblokjes van 20 of 30 gram. Zo kan je handig de gewenste hoeveelheid doseren!

Tips
– Je kunt de groentenmix aanvullen met rauwe noten en zaden, heel rauw ei, gember, knoflook of andere gezonde extraatjes.
– Geef niet teveel kool, dit is slecht voor de schildklier. Koolsoorten bevatten isothiocyanaten (goitrogenen) die een vergroting van de schildklier kunnen veroorzaken. Het koken zou deze stoffen minder beschikbaar maken, maar dan verdwijnen er ook stoffen die wel gezond zijn.
– Kool kan zorgen voor winderigheid bij sommige honden.

Bron: voerwijzer

2 thoughts on “Waarom groenten voor de hond?”

  1. Beste R. Groot,

   Nee hoor, dat kan prima rauw. Ik ken veel mensen die rauwe wortel geven. Onze Groentemix is wel gestoomd en gepureerd en daarna in deelblokjes diepgevroren. Zo kunnen we het goed vers houden namelijk. Maar rauwe wortel is zéker niet onverteerbaar. Sommige honden vinden appel bijvoorbeeld ook lekker om zo te eten. Dit is geen enkel probleem. Je moet alleen goede weten wat ze mogen hebben én wat vooral níet! Druiven, avocado, bijvoorbeeld is giftig voor honden. Dit kan dan ook absoluut niet worden gegeven. Als je zeker wilt zijn, dan moet je onze groente/fruit/kruidenmixen geven. Die groenten-, fruit-, en kruidensoorten mogen ze absoluut gegarandeerd eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.